Grafisk Facilitering Skabeloner

Få et overblik over skabeloner til grafisk facilitering

Skabeloner er den mest interaktive måde at bruge grafisk facilitering på. De er udarbejdet på forhånd, og de inviterer og inspirerer folk til at samarbejde og deltage. Det skaber en spænding og begejstring når deltagere kommer ind i rummet og ser en tegning hænge der på væggen! Skabelonen giver på forhånd et klart overblik over hvad mødet handler om, og hvad du gerne vil opnå. 

Om grafisk facilitering skabeloner

Strategi skabelon. Strategi kan være højtflyvende og diffust. Ved at bruge en grafisk facilitering skabelon ved udarbejdelse eller fremlæggelse af strategien, bliver de forskellige punkter meget tydeligere for alle deltagere på workshoppen.

grafisk facilitering skabeloner 1

1. Hvad er grafisk facilitering skabeloner?

En grafisk facilitering skabelon adskiller sig fra de andre elementer i grafisk facilitering, som typisk består af ikoner, mennesker og andre enkeltstående elementer, ved at afbilde en hel proces, en plan, et projekt eller opgave. Skabelonen er forberedt på forhånd, så deltagerne kan bruge det som et grafisk værktøj til at udføre gruppearbejde ved at udfylde den. Det kan gøres ved at tegne direkte på planchen, eller ved at sætte post-it notes på. Den samme visuelle skabelon kan bruges med flere grupper; Rammen forbliver den samme – måske varierer målet lidt – men deltagernes input er altid nye.

2. Almindelig brugte skabeloner

Skabeloner er meget fleksible værktøjer. De kan udfyldes på forhånd og bruges til at præsentere dine idéer for andre. D kan også gives som en opgave og udfyldes under gruppeprocesser, eller de kan bruges til at opsummere. Endelig kan du bruge skabeloner til personlig brug.

Den samme grafisk facilitering skabelon med samme layout og samme sæt visuelle symboler kan være nyttig i meget forskellige situationer. Det er op til dig at bestemme, hvor og til hvilket formål du vil bruge det.

En skabelon er med til at give et overblik – den gør at folk kan se strukturen, mønstrene og hvordan tingene hænger sammen. Og nu kan de selv begynde at udfylde den med sine egne idéer – det er da ikke noget sjovere!

hvad er grafisk facilitering skabeloner
Eksempler på almindeligt brugte grafisk facilitering skabeloner. Billeder der er nemme at forstå, og som kan bruges i en række forskellige sammenhænge.
grafisk facilitering skabeloner 3

Bygning af kompetence skabelon. Grafisk facilitering bruges meget på det sundhedsfaglige område, bl.a. fordi der tit arbejdes med børn og unge. Her er et eksempel på en skabelon der kan bruges til at hjælpe den unge med at kortlægge kompetencer og muligheder.

3. Hvordan bruges grafisk facilitering skabeloner?

Bag en skabelon er der spørgsmål og en masse mening.

  • Hvad vil jeg have svar på?
  • Hvad vil jeg opnå?
  • Hvem skal deltage?
  • Hvor meget skal med? Muligheder, udfordringer, implementering, evaluering, medieplan mm.
  • Er dette en del af en større plan?
  • Hvem er involveret i projektet — kerneteamet, partnere,
    målgruppe(r), finansieringsmidler osv.?
  • Værdierne og vilkårene for vores samarbejde?

Heldigvis behøver du ikke altid opfinde den dybe tallerken – der ligger masse skabeloner på nettet – og har du glemt noget i din udarbejdelse af skabelonen, så husk at den kun bliver mere spændende hvis der kommer mere på undervejs.

 

 

4. Hvor finder jeg flere skabeloner?

På internettet er der masser af skabeloner til inspiration. Se f.eks. denne kæmpestore samling på Pinterest.

grafisk facilitering skabelon projekt 2

Proces og projekt skabeloner. Eksempler på visualisering.

grafisk facilitering skabelon

Læs mere om grafisk facilitering

Undervisningen på akademiets grafisk facilitering kursus foregår som en kombination af lidt teori og mange praktiske øvelser. Og du får rigtig meget “hands-on” træning. Læs mere om:

Hvis du fortsætter på akademiets grafisk facilitering kursus, bliver du i stand til at lave mange grafiske lækkerier, som du kan bruge til at kommunikere enkelt og visuelt.

Kontakt os

Compass København
Købmagergade 67
1150 København

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk