Grafisk facilitering

 Kom sikkert gennem processen i grafisk facilitering

Det kræver planlægning at gennemføre en vellykket visuel facilitering. Det gælder selvfølgelig for dine tegninger, og forløb, men også det mere praktiske, som virkelig er ærgerligt at glemme, når du har brugt tid på flotte plancher. Her er nogle af de ting du bør huske, fra du får opgaven til du tropper op, som vil øge dine chancer for succes i din grafiske facilitering. Lær det hele på akademiets Grafisk Facilitering kursus.

Mand undre sig over at dør er blokkeret af papir

1. Fordele ved visuel facilitering

 

At visuelt facilitere et møde kan have en masse fordele – tænk over dem når du planlægger:

  • Møderne bliver kortere, da der er en mere fokuseret plan.
  • Nemmere at holde sig til agenda.
  • Skaber forventninger.
  • Møderne bliver mere spændende, og øger kreativitet og engagement.
  • Nemmere at snakke ud fra.
  • Stærk kombination af “kunst”og overblik.
  • En større fælles forståelse.
  • Og så husker deltagerne meget bedre en visuel facilitering, end et powerpoint slideshow!

2. Grafisk facilitering forberedelse

 

Jo bedre forberedelse, jo bedre grafisk facilitering!

Når du har et overblik over formålet med mødet, hvad det skal indeholde, og hvad det ønskede resultat er, kan du planlægge dine plancher. Og så skal du tegne din grafisk facilitering med målgruppen i baghovedet:

Hvordan vil de se billederne? Er det meget branchespecifikt? Kender du deres visuelle sprog?
Og når skal de se plancherne? Påå et strategisk planlægningsmøde kan det være en fordel at deltagerne kan se alle tegninger på en gang, for at kunne danne sig et overblik over hele processen.
Andre gange kan det være en fordel med at vente med nogle af plancherne til noget nyt sker i mødet – så man ikke tager fokus fra det der skal ske først.

grafisk facilitering 11
grafisk facilitering 888

3. Afstem forventninger

 

Hvor mange plancher skal der være – hvor lang tid skal mødet tage?
Skal du facilitere for andre er det vigtig at forventningsafstemme – hvor mange og hvor store plancher ønsker de sig? Er ønsket at deltagerne blot skal følge med, eller skal de deltage aktivt f.eks. ved at bruge stick-it notes til ideer og forslag, eller skal der diskuteres undervejs?
Hvordan skal nyt tilføjes plancherne? Kun stick-it notes, eller skal der tegnes og skrives undervejs?
Er det en fordel at tage et billede af plancherne og kopiere dem ud på A4-ark, så deltagerne kan tage dem med hjem – eller er det nok at de selv tager et billede hvis de ønsker?

4. Genbrug dine grafisk facilitering plancher

Nogle plancher kan genbruges. Det gælder f.eks. P-planchen: parkeringspladsen hvor de gode ideer bliver gemt, eller præsentationen af dig selv! Men er de blevet krøllet eller har mærker efter tape eller elefant-snot, så lav nogle nye! Nu har du jo skabelonen.

Men det gælder også hvis du har lavet en tom neutral planche til en process beskrivelse (f.eks en vej eller pil), eller hvilken som helst anden tom planche, hvor det bliver fyldt i undervejs på mødet.

Hvis du må få plancherne med hjem, så gem dem. De fylder ikke noget i et rør, og kan være god inspiration en anden gang – du vil kunne huske hvad der virkede og ikke virkede, når du kigger på dem senere, og al læring er god læring! Og gode ideer må man gerne genbruge!

Nogle plancher er universelle, og kan genbruges hvis de ikke er blevet krøllet. Ellers lav en ny - nu har du jo en skabelon
Mand undre sig over at dør er blokkeret af papir

5. Stedet for din grafiske facilitering

 

Inden du skal afsted til mødet skal du være sikker på at det bliver afholdt i et lokale hvor det er muligt at hænge plancherne op. At hænge dem på vinduerne er en dårlig idé da lyset udefra vil gøre dem sværere at se. Overvej om du skal bruge malertape, eller elefant-snot – du kan jo evt bare tage begge dele med!

Skal der sættes stick-it notes på plancherne er det en fordel de hænger på en flad baggrund, så du kan trykke til, uden at krølle din planche.

6. Huskeliste til grafisk facilitering

 

Hvad skal du tage med – udover dine flotte plancher?

Du bør have et rør eller passende taske til dine plancher, så de ikke krøller. Nu har du jo brugt tid på at lave dem flotte!

Selv om plancherne er forberedt hjemmefra er det en god ide at tage dine grafisk faciliterings tuscher med – man ved aldrig!

Og skal der bruges stick-it notes, så tag dem med – sammen med kuglepenne, så du er sikker på at deltagerne har det de skal bruge.

Vådservietter er også en god idé – hvis du har brugt pastelfarver på dine plancher vil du sandsynligvis få farve på fingrene.

Nu er du klar! God fornøjelse!

 

ting du skal huske at tgae med når du skal grafisk facilitere

Grafisk facilitering kursus

Undervisningen på akademiets grafisk facilitering kursus foregår som en kombination af lidt teori og mange praktiske øvelser. Og du får rigtig meget “hands-on” træning. Læs mere om:

Hvis du fortsætter på akademiets grafisk facilitering kursus, bliver du i stand til at lave mange grafiske lækkerier, som du kan bruge til at kommunikere enkelt og visuelt.

Kontakt os

Compass København
Købmagergade 67
1150 København

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk