Pantone farver – hvad er det?
Fra CMYK til Pantone i Photoshop & Illustrator
Lær mere om Pantone farver

1. Hvad er en Pantone farve?
Pantone Color Matching System (også kaldet PMS) er et standardiseret farvegengivelsessystem, der gør det muligt for forskellige producenter på forskellige steder i verden at sikre, at deres farver er ens. Man bruger Pantone farver for at sikre, at den samme farve ser ens ud på alle tryksager indenfor den samme papirkvalitet. Dette er især vigtigt for brands, der ønsker at bevare et ensartet udseende på fx deres logo, på tværs af deres trykte materialer, fx visitkort, markedsføringsmateriale og emballage. Hvis en virksomheds logo f.eks. er grønt, skal de sikre, at alle deres trykte materialer har den samme grønne farve, så kunderne kan genkende og forbinde det med mærket. Det opnår de ved at bruge Pantone farver, da de allerede er færdigblandede. For at få grøn farve, ville man således blot have brug for en farvespand, med Pantone farven grøn.
Pantone tager hensyn til tre forskellige papirtyper i sine farvesystemer – bestrøget papir, ubestrøget papir og mat papir. Desuden tilbyder Pantone færdige farvesystemer til specielle farvegrupper som f.eks. metallic, pastel- og neonfarver. Så hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan nogle tryksager er trykt i farver som neon, pastel eller metallic? Så skyldes det, at de er trykt i Pantone farver, der ikke består af cyan, magenta, gul og sort. I den grafiske verden bliver Pantone farver også kaldt Spotfarver på engelsk eller Staffagefarver på dansk.
2. Hvad er CMYK farver?
Ved standardtrykning anvendes der fire trykfarver: Cyan (C), magenta (M), gul (Y) og sort/key (K). Disse kaldes procesfarver. Ved at printe disse fire blækfarver med raster over hinanden opnås den ønskede farve. Farverne blandes således under trykprocessen. For at opnå grønt trykkes f.eks. gult og cyan i bestemte dele oven på hinanden for at opnå grønt.
Farveægthed er et udtryk for, hvor længe en farve forbliver tro mod sin oprindelige nuance. Når det drejer sig om forretnings korrespondance, kan dette være en vigtig faktor. Hvis du bruger din virksomheds egen farve som en del af dit corporate design og trykker den på al din forretnings korrespondance i CMYK farver, kan der være små farveforskelle synlige afhængigt af trykprocessen og maskinen, selv om farven er sammensat med det samme blandingsforhold hver gang. Med ved at bruge et forud blandet farvesystem så som Pantone farver, så kan sådanne farvevariationer undgås.
3. Reducer trykprocesser
Brugen af Pantone farver kan fx reducere antallet af trykprocesser. Hvis en flyer, der er designet i grøn og sort, trykkes med procesfarver, kræver det tre trykprocesser: cyan, gul og sort. Hvis produktet derimod trykkes i Pantone farver, er to trykprocesser tilstrækkelige: grøn og sort. Pantone farver er dog ofte dyrere end CMYK farver, hvilket opvejer besparelsen.
I nogle tilfælde kan der anvendes en kombination af flere processer. Fx kan man trykke med de fire standardprocesfarver og supplere med en femte farve (pantone farve) – fx neonfarve – for at skabe neon tekst eller bruge metalfarvet trykfarve.
Så snak med dit trykkeri om den bedst mulige løsning.
4. Pantone Color Bridge guiderne forklaret
I denne video lærer du, hvorfor Pantone Color Bridge guiderne er uundværlige værktøjer for enhver grafisk designer, der arbejder med tryk, og hvordan du bruger dem. Ved at bruge Pantone Color Bridge guiderne så sikre du, at dine trykte opgaver bliver udført korrekt første gang, så du sparer værdifuld tid og penge. Man kan sige at Pantone Color Bridge guiderne hjælper dig med at oversætte Pantone til CMYK og RGB. Her er et link til en side hvor du evt. kan købe en Pantone Color Bridge guide vifte. Men sørg for at kigge lidt rundt efter den helt rigtige pris, hvis det er noget for dig.
5. Fra CMYK til Pantone i Photoshop og Illustrator
Hvis du har et logo, der kun bruger CMYK- eller RGB-farver, kan det være svært at finde ud af, hvilke Pantone farver der er tættest på dem. Hvordan finder du ud af hvilke Pantone farver du kan bruge til dit logo? Denne video viser dig, hvordan du kan bruge Adobe Illustrator eller Photoshop til at finde Pantone referencerne.
Adobe Photoshop
Undervisningen foregår som en kombination af teori og praktiske øvelser. Og på dette kursus får du rigtig meget “hands-on” træning. Læs mere om vores grundlæggende Photoshop kursus.
- Du bliver afdelingens superhelt fordi du kan redigere billeder
- Lær hvordan du opretter billeder i CMYK og RGB
- Forstå brugen af formater til fritlægning af billeder Photoshop
- Lær om relaterede Adobe værktøjer på Adobe Illustrator kursus.
- Eksportindstillinger til tryk og web
- Overblik over Photoshop vigtigste genveje, funktioner og værktøjer
- Deltag på en komprimeret uddannelse i Grafisk Design med Adobe.
- Photoshop med cases og eksempler
- Sammenhæng med InDesign kursus
- Du skal ikke længere have fat i en ekstern grafisk designer
- Du kan tilrette dine billeder uden at skulle have hjælp udefra
- Du sparer mange penge på eksterne konsulenter
Hvis du fortsætter på vores udvidet PS kursus, bliver du i stand til at lave endnu flere grafiske lækkerier, som fx at kombinere billeder og video.
Hvis du er blevet nysgerrig omkring Adobe Photoshop, så kan du gå ind på Adobes hjemmeside og evt. prøve deres gratis prøveversion.
Kontakt os
Købmagergade 67
1150 København
Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk

Compass Academy |
> Om Compass |
> Forretningsbetingelser |
> Læs 100 testimonials |
> Kontakt |
Praktisk Information |
> Flytte Datoer |
> Undervisningstider |
> Forplejning |
> Transport & Parkering |
> Sprog |
> Kursus Adresser |