Filformater

Hvilket filformat skal du vælge i Adobe Photoshop?

Man kan godt blive en smule overvældet af mulighederne for valg af Adobe Photoshop filformater, for der er virkelig mange! Også mange flere end du har brug for. Men nogle af typerne er det vigtig du kender, og ikke mindst kender forskellen på. Jeg vil her komme ind på de mest almindelige, og kender du dem er du rigtig langt?

1. Filformater

Filformater til grafikfiler adskiller sig på den en måde de opbevarer/gemmer billeddata på (som pixels eller som vektorer) – om de gemmer dine lag, og de indstillinger du har lavet i de forskellige lag. Photoshop kan håndtere både video og lydfiler, i en række forskellige formater. Men bare på billedsiden findes der omkring 30 forskellige filtype-formater. Hvis du vil bevare alle Photoshops funktioner (lag, effekter, masker osv.), skal du gemme en kopi af billedet i Photoshop-formatet (PSD). Hvis din fil er større end 2GB – det er de sjældent – må du gemme som et stort billedformat PSB i stedet for en PSD eller som TIFF-format (op til 4 GB i størrelse). 

2. Filkomprimering

Mange filformater bruger komprimering for at reducere filstørrelsen på billeder. Teknikker uden tab komprimerer filen uden at fjerne farve oplysninger eller detaljer i billedet, mens teknikker med tab fjerner detaljer. Både JPEG/JPG og PNG gemmer et billede uden lag, masker, filtre mm. for at gøre størrelsen på den gemte fil mindst mulig. Hvis du vil gemme disse informationer for at f.eks. arbejde videre på billedet, skal du gemme som PSD-fil – som fylder meget mere.

PSD filformat

3. JPEG-format
(Joint Photographic Experts Group)

JPEG-formatet bruges normalt til at vise fotografier og andre billeder på hjemmesider. JPEG-formatet understøtter farvetilstandene CMYK, RGB og Gråtoner, men ikke gennemsigtighed. Hvis du vil have gennemsigtig baggrund, skal du gemme som PNG. En JPEG gemmer ikke lag, masker osv., men lægger det hele sammen til et lag.

JPG reducerer kvaliteten af et billede en smule (det man kalder komprimering med tab), men du kan meget sjældent se det. Du vil sjældent se at billedet har mistet kvalitet i forhold til originalen, hvis du vælger højeste kvalitet.

PSD filformat

4. Photoshop-format (PSD)

Photoshop-formatet (PSD) er standard filformatet og det eneste, som understøtter alle Photoshop-funktioner, ud over Stort dokumentformat (PSB). Andre Adobe-programmer, f.eks. Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe After Effects, kan importere PSD-filer direkte og vil bevare mange Photoshop-funktioner.

5. Stort dokumentformat (PSB)

Stort dokumentformat (PSB) understøtter dokumenter med op til 300.000 pixel i hver retning. Alle Photoshop-funktioner, f.eks. lag, effekter og filtre, understøttes. Formatet bruges kun til enormt store billeder – hvis du f.eks. laver et banner eller megaposter.

6. Photoshop EPS-format

EPS-formatet (Encapsulated PostScript) kan både indeholde vektor- og bitmapgrafik og understøttes af næsten alle grafik-, illustrations- og sidelayoutprogrammer. EPS-formatet bruges til at overføre PostScript-illustrationer mellem programmer. Når du åbner en EPS-fil med vektorgrafik, lægger Photoshop raster i billedet, så vektorgrafik konverteres til pixel. EPS-formatet understøtter de almindelige farvetilstandene Lab, CMYK, RGB, Indekserede farver, Duotone, Gråtoner og Bitmap, men ikke alfakanaler. 

7. Photoshop Raw-format

Photoshop Raw-formatet er et fleksibelt filformat til overførsel af filer mellem forskellige programmer og computerplatforme. Formatet understøtter CMYK-, RGB- og gråtonebilleder med alfakanaler samt multikanal- og Lab-billeder uden alfakanaler. Dokumenter, der er gemt i Photoshop Raw-formatet kan have en vilkårlig pixel- eller filstørrelse, men de kan ikke indeholde lag.

Et Photoshop Raw-billede er ikke i det samme filformat som en Camera Raw-billedfil fra et digitalkamera. En Camera Raw-billedfil er i et kameraspecifikt format, som grundlæggende set er et “digitalt negativ” uden filtrering, hvidbalancejustering eller anden intern kamerabehandling.

8. BMP-format

BMP – er Windows-standard billedformatet på Windows-kompatible computere. BMP-formatet understøtter farvetilstandene RGB, Indekserede farver, Gråtoner og Bitmap. Jeg ser det mest brugt på ikoner, og andre små sort hvid billeder uden særligt mange detaljer.

9. GIF

GIF (Graphics Interchange Format) er det mest almindelige filformat til visning af grafik og billeder med indekserede farver i HTML-dokumenter. GIF er komprimeret på en måde, som er udviklet til at minimere filstørrelsen og den elektroniske overførselstid. GIF-formatet bevarer gennemsigtighed i de fleste.

10. HEIF/HEIC

Moderne mobile enheder giver mulighed for at tage HEIF/.heic fotos. Dette er billeder af meget høj kvalitet, som fylder mindre end før. Desværre kan de sjælden hentes ind i andre computerprogrammer – hellere ikke Adobe InDesign, uden at have blevet lavet om til f.eks. en JPEG først. Det kan du gøre i Photoshop. Du kan i din telefon indstille den til at tage JPG billeder i stedet for HEIC.

MacOS- Photoshop understøtter HEIF/.heic-filer, der kører på macOS High Sierra v10.13 eller nyere.
Windows – For at se og redigere HEIF/.heic-filer til Photoshop skal du downloade og installere både HEIC- og HEVC CODECS direkte fra Microsoft.

11. PDF

PDF (Portable Document Format) er et fleksibelt filformat til flere platforme og programmer. PDF-filer er baseret på PostScript-billedmodellen som viser og bevarer skrifttyper, sidelayout samt både vektor- og bitmapgrafik. Desuden kan man gemme interaktivitet – såsom knapper man har defineret. Photoshop genkender to typer PDF-filer:

Photoshop PDF-filer
Oprettes, når der vælges Bevar Photoshop-redigeringsmuligheder i dialog boksen: Gem Adobe PDF. Photoshop PDF-filer kan kun indeholde ét billede. Photoshop PDF-formatet understøtter alle de farvetilstande og funktioner, der understøttes i Photoshop-standardformatet.

Almindelige PDF-filer
Oprettes, når Bevar Photoshop-redigeringsmuligheder fravælges i dialog boksen: Gem Adobe PDF, eller hvis der bruges et andet program som f.eks. Adobe Acrobat eller Illustrator. Almindelige PDF-filer kan indeholde flere sider og billeder. Når du åbner en almindelig PDF-fil, lægges der raster på vektor- og tekstindhold, og pixelindhold bevares.

12. TIFF

TIFF-formatet (Tagged Image File Format, TIF) bruges til at udveksle filer mellem programmer og computerplatforme. TIFF er et fleksibelt bitmap billedformat, som understøttes af næsten alle tegne-, billedredigerings- og sidelayoutprogrammer. Desuden kan stort set alle scannere producere TIFF-billeder. TIFF-dokumenter kan maksimalt have en filstørrelse på 4 GB.
TIFF-formatet understøtter de fleste farveformater. Photoshop kan gemme lag i en TIFF-fil, men hvis du åbner filen i et andet program, er det kun det samkopierede billede, der ses. Photoshop kan også gemme noter og gennemsigtighed i TIFF-format.

PNG filformat

13. PNG-format

PNG-formatet (Portable Network Graphics) er udviklet som et patentfrit alternativ til GIF og bruges til komprimering uden tab og til visning af billeder på internettet. I modsætning til GIF understøtter PNG 24-bit billeder og yder gennemsigtig baggrund uden ujævne kanter, men visse webbrowsere understøtter ikke PNG-billeder. PNG-formatet understøtter RGB-billeder, billeder med indekserede farver, gråtonebilleder og bitmapbilleder uden alfakanaler. PNG bevarer gennemsigtighed i gråtone- og RGB-billeder.

TIP: Gem din PSD Photoshop fil med lag i tilfælde den skal redigeres efterfølgende, men exporter altid en PNG fil hvis den skal online, sendes eller printes. Den er lige flot, men fylder ingenting.

 

Adobe Photoshop

Undervisningen foregår som en kombination af teori og praktiske øvelser. Og på dette kursus får du rigtig meget “hands-on” træning. Læs mere om vores grundlæggende Photoshop kursus.

 • Du bliver afdelingens superhelt fordi du kan redigere billeder
 • Lær hvordan du opretter billeder i CMYK og RGB
 • Lær værktøjerne til fritlægning af billeder i Photoshop
 • Lær om relaterede Adobe værktøjer på Adobe Illustrator kursus.
 • Eksportindstillinger til tryk og web
 • Bliv klogere på Adobe Photoshop filformater
 • Overblik over Photoshop vigtigste genveje, funktioner og værktøjer
 • Photoshop med cases og eksempler
 • Sammenhæng med InDesign kursus
 • Du skal ikke længere have fat i en ekstern grafisk designer
 • Du kan tilrette dine billeder uden at skulle have hjælp udefra
 • Du sparer mange penge på eksterne konsulenter

Hvis du fortsætter på vores udvidet Adobe Photoshop kursus, bliver du i stand til at lave endnu flere grafiske lækkerier, som fx at kombinere billeder og video.

Hvis du er blevet nysgerrig omkring Adobe Photoshop, så kan du gå ind på Adobes hjemmeside og evt. prøve deres gratis prøveversion.

Du kan også læse vores side om Adobe Photoshop Gratis Viden, hvis du vil læse lidt mere om Photoshop.

 

Kontakt os

Compass København
Købmagergade 67
1150 København

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk

adobe photoshop