Adobe InDesign 10 vigtige

Hvad er Adobe InDesign?

Adobe InDesign – 10 vigtige spørgsmål inden du går i gang med programmet.

1. Hvad er Adobe InDesign?

Adobe InDesign er et opsætnings- og publiceringsprogram til dokumenter af høj visuel kvalitet. Programmet muliggør at kombinerer illustrationer, tekst og billeder så det fremstår af høj visuel kvalitet. Programmet kan håndtere både trykte og digitale dokumenter.

2. Kan jeg selv lære programmet?

Det korte svar er ja. Du kan fint lære programmet uden en grafisk design baggrund. Men det kræver lidt introduktion, særligt til Adobe’s “lag”, og uden introduktionen vil programmet drille dig. Programmet er oprindeligt tiltænkt professionelle designere og reklamebureauer. Men vi oplever en stigende interesse fra virksomheder der selv ønsker at kunne redigere deres dokumenter. Det er ganske enkelt for besværligt at skulle have fat i en professionel designer fra et bureau hver gang noget skal ændres. Vi kan se at flere og flere “ikke professionelle” dukker op på akademiets 4 dages Adobe InDesign fra Begynder til Mester Kursus for at lære alle de gode tricks og blive fortrolig med programmerne.

3. Hvad kan programmet bruges til?

Har du prøvet at lave visuelle dokumenter af høj kvalitet i Word? – så har du nok også mærket at ikke alt er muligt. Vil du videre herfra, så er Adobe InDesign de facto standarden til opsætning og produktion af kvalitetsdokumenter. Programmet er velegnet til både digitale og trykte medier, og når du er færdig med din opsætning, så vælger du selv om din produktion skal være til et trykt eller et digitale medie. Det sidste vinder frem i disse år.

4. Kan jeg redigere grafik og foto?

Du kan lave en smule grafik og lidt korrektioner af billeder, men du kommer før eller senere til kort. InDesign kan ikke alt, og Adobe har en interesse i også at sælge deres 2 andre hovedprodukter Adobe Illustrator og Adobe Photoshop. Og når du arbejder med virksomhedens dokumenter, går der typisk ikke lang tid inden du vil ændre lidt på grafik, eller korrigere små detaljer i jeres billeder. Den gode nyhed er, at har du lært InDesign brugergrænsefladen, herunder at arbejde i “lag”, så er både Illustrator og Photoshop opbygget på samme måde, og du vil hurtigt kunne lære også disse programmer. De 3 Adobe produkter hænger fint sammen.
hvad er Adobe InDesign?

5. Adobe InDesign pris?

InDesign pris er faldet markant over de seneste år. Og Adobe vil tydeligvis gerne ud til en bredere målgruppe, og de “ikke professionelle” brugere. Akademiet anbefaler at du anskaffer en Adobe Creative Cloud licens. Licensen betales månedsvis (300-400 Kr. per måned), og du får adgang til alle Adobe’s produkter. Du kan godt anskaffe en licens til programmet alene, den koster små 200 Kr. per måned, men du vil hurtigt føle dig begrænset, og så skal du alligevel anskaffe Adobe Creative Cloud licensen. Se mere om Adobe priser på Adobe’s hjemmeside.

6. Hvordan bruges programmet?

Adobe InDesign er bygget op om ”kasser”, der alle defineres i forhold til det ønskede element. Hver ”kasse” sættes op i et brugerdefineret ”grid”, og guidelines som linealer, spalteopsætning mm. sørger for opnåelsen af et struktureret layout, lige meget hvilken type print der designes for.

De mange muligheder indenfor tekstformatering gør det muligt at designe hver enkel overskrift, afsnit eller brødtekst, enkeltvis eller som en grupperet ”identitet”. Sidstnævnte sørger for et ensformigt udtryk gennem hele dokumentet, og er derudover tidsbesparende under opsætning af et dokument.

InDesign objekter

De billeder og tekster der indsættes, kan placeres frit og reguleres efter størrelse. Den brugerdefinerede farvepalet gør det muligt at bruge farver på tekster, billeder, blokke eller selvstændige objekter, alt efter det ønskede udtryk. Og alle elementer kan flyttes, skaleres, roteres, spejles, kopieres og meget andet i henhold til sig selv og hinanden.

Brugen af InDesign lag

Programmet er som de andre Adobe programmer opbygget sådan, at alle elementer kan grupperes eller placeres i hver deres lag. Disse lag kan designes med individuelle design features, og duplikeres, skjules og kaldes frem, så udtrykket på det samlede layout hurtigt kan ændres. Men der slettes ikke noget, der kunne være vigtigt undervejs, eller ønskes genskabt.

Adobe interfaces

InDesign har et interface med utallige muligheder. Nogle værktøjer er standard, mens andre kan hentes frem, og sættes op så det passer den enkelte designer bedst muligt.

Standardværktøjslinjen er angivet på forhånd, og variere alt efter hvilken dokumenttype der vælges. Derfor er det en fordel, at definere hvilken type print der designes til, allerede fra start. I programmet er der ydermere hjælp at hente i form af hjælpelinjer, linealer og net, der alle kan hentes frem på arbejdsbordet. 

Eksport af dokumenter

Sidst men ikke mindst har programmet forskellige eksport indstillinger, der sørger for den optimale opsætning til et givet layout, og/eller anvendelse i nogle af de andre Adobe programmer.

7. Kan InDesign bruges alene?

Programmet er et af de få programmer i Adobe pakken, der kan stå alene. Dette fordi programmet har værktøjer til både opsætning af billeder, tekstforfatning og objekter, samt let redigering af former, skygger og farver etc. Programmet er derfor et godt sted at starte, også i forhold til kendskabet med resten af Adobe pakken.

Men skal du have det fulde udbytte af programmet, anbefales det også at bruge Adobe Illustrator, og Adobe Photoshop. Her vil du blive i stand til at arbejde med vektorgrafik i Illustrator, og selv lave logo, former og figurer, samt pixelgrafik i Photoshop, og fotoredigering hvor kun fantasien sætter grænsen.  Og til sidst sammensætte dem i InDesign og det ønskede layout.

Både Photoshop og Illustrator har en brugergrænseflade, der er næsten identisk med værktøjslinjen i InDesign. Og det er derfor nemt at navigere rundt i, hvis de grundlæggende principper i programmet allerede er på plads.

8. InDesign gratis download

Du kan downloade en InDesign gratis trial og på den måde prøve om programmet er noget for dig. På Adobes hjemmeside, kan du downloade en gratis prøveversion.

9. Oprette Adobe konto?

Du har her et link til siden hvor du opretter en Adobe konto og downloader programmet. Du kan samme sted også komme ind med dit Adobe login. Det er nemt, og du skal ikke betale noget for oprettelsen af en konto.
adobe indesign

10. Lær mere om InDesign

Når du har oprettet din Adobe konto vil du blive præsenteret for mange af Adobe’s egne instruktioner. Det kan godt virke uoverskueligt, så vi anbefaler at du enten lære om værktøjet på et Adobe InDesign kursus eller at du kontakter en konsulent så du kommer godt i gang.

11. Hvordan kommer jeg i gang

Vi anbefaler at du enten kontakter en freelance konsulent, eller bedre, at du selv lære programmet på et InDesign kursus. På akademiets kursus kommer du i kontakt med en InDesign konsulent, som kan hjælpe dig med de små ting der driller, når du kommer hjem efter InDesign fra begynder til mester kursus. Du kan her på Compass siden læse mere om akademiets Adobe kurser.

12. InDesign templates

Der finde en lang række udbydere af InDesign templates, som du med fordel kan anvende, når du skal opsætte dine første dokumenter.  Adobe tilbyder selv en lang række templates, så du kan komme godt i gang med et flot design.

Kursus i Adobe InDesign

Undervisningen foregår som en kombination af teori og praktiske øvelser. Og på dette kursus får du rigtig meget “hands-on” træning. 

  • Opsætning af InDesign’s brugerflade og menuer, så du arbejder optimalt med programmet
  • Oprette dokumenter til forskellige typer af publikationer
  • Formatering af tekst
  • Arbejde med RGB eller CMYK farver. Hvilket farverum skal du vælge?
  • Indsætte og beskære billeder på InDesign kursus
  • Vælg den korrekt opløsning på billederne
  • Arbejde med layout, typografi og design
  • Oprettelse af fejlfrie PDF filer
  • Online Publishing til publicering på fx Facebook
  • Find flere InDesign ressourcer på nettet
  • Hvad snakker trykkeriet i grunden om? Får styr på fagbegreberne.

Her kan du læse mere om vores Adobe InDesign kursus.

Kig ind hos Compass

adobe indesign

Kontakt os

Compass København
Købmagergade 67
1150 København

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk