Fritlægning af billeder Photoshop

Læs om fritlægnings værktøjerne i Adobe Photoshop

Her kan du læse om de mest almindelige værktøjer til fritlægning af billeder i Photoshop.

1. Objektmarkeringsværktøj til fritlægning af billeder Photoshop

Photoshop gør det hele tiden nemmere og nemmere at fritlægge objekter og med Adobe’s Oktober 2022 opdatering, så er det blevet endnu nemmere end før at vælge elementer som himmel, vand, naturlig jord, planter og arkitektur med et enkelt klik. Når du vælger objektmarkeringsværktøjet, så kan du vælge at aktivere objektsøger feltet i toppen af programmet. Så leder Photoshop efter flere mulige objekter i dit billede, og når du fører musen over billedet, bliver objekter markeret magenta, og du kan nu trykke på objekterne og så har Photoshop markeret dit ønskede objekt. Man skal muligvis ind og finpusse justeringen med fx Hurtigt justeringsværktøjet eller ved hjælp af Vælg og masker værktøjet, men det meste af arbejdet er gjort for en.

Når du har markeret Objektmarkeringsværktøjet, så kan du også vælge at trække et rektangel rundt om det objekt du ønsker at fritlægge. Så laver Photoshop en markering af det objekt, og du kan nu evt. kopiere dit objekt på et nyt lag.

2. Hurtigt markeringsværktøj

Værktøjets navn giver næsten sig selv. Hvis du vælger Hurtigt markeringsværktøjet, så kan du nærmest “male” på det objekt, som du ønsker at fritlægge. På den måde kan du hurtigt fritlægge, det som du ønsker. Man kan vælge at ændre størrelsen og hårdheden på Hurtigt markeringsværktøjet, så man bedre kan tilpasse sin markering.

Photoshop fritlægning

3. Tryllestavsværktøj

Tryllestavsværktøjet til fritlægning af billeder Photoshop er smart at bruge til at vælge et område baseret på områdets farve. Du kan prøve dig frem med forskellige indstillinger af Tryllestavsværktøjets tolerance og prøvestørrelse. Disse indstillinger kan du lave i menuen i toppen af programmet.

4. Lassoværktøj til fritlægning af billeder Photoshop

Du kan bruge lassoværktøjet til at fritlægge et element i Photoshop. Det er meget intuitivt at bruge, da du kan tegne rundt om det objekt du ønsker at fritlægge. Der findes også polygonlassoværktøjet, som er nemmere at bruge hvis du objekter med lige kanter, som skal fritlægges. Derudover findes der også det magnetiske lassoværktøj, der følger linjerne på en figur og derved hjælper en med at fritlægge ens objekt. Du kan nemt få fat i lassoværktøjet ved at trykke på bogstavet L på dit tastatur.

5. Penværktøj

Med Penværktøjet kan du fritlægge et objekt meget præcis, og samtidig få en fritlægningskurve. Penværktøjet kræver lidt øvelse, men er et meget kraftfuldt værktøj, som er værd at bruge tiden på, da det giver dig fuldstændig kontrol over fritlægningen. Med Penværktøjet kan du lave og ændre kurver og former med ankerpunkter og håndtag til fritlægning af billeder Photoshop.

Adobe Photoshop

Undervisningen foregår som en kombination af teori og praktiske øvelser. Og på dette kursus får du rigtig meget “hands-on” træning. Læs mere om vores grundlæggende Photoshop kursus.

 • Du bliver afdelingens superhelt fordi du kan redigere billeder
 • Lær hvordan du opretter billeder i CMYK og RGB
 • Forstå brugen af formater til fritlægning af billeder Photoshop
 • Lær om relaterede Adobe værktøjer på Adobe Illustrator kursus.
 • Eksportindstillinger til tryk og web
 • Overblik over Photoshop vigtigste genveje, funktioner og værktøjer
 • Photoshop med cases og eksempler
 • Sammenhæng med InDesign kursus
 • Du skal ikke længere have fat i en ekstern grafisk designer
 • Du kan tilrette dine billeder uden at skulle have hjælp udefra
 • Du sparer mange penge på eksterne konsulenter

Hvis du fortsætter på vores udvidet PS kursus, bliver du i stand til at lave endnu flere grafiske lækkerier, som fx at kombinere billeder og video.

Hvis du er blevet nysgerrig omkring Adobe Photoshop, så kan du gå ind på Adobes hjemmeside og evt. prøve deres gratis prøveversion.

Kontakt os

Compass København
Købmagergade 67
1150 København

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk

adobe photoshop