Pixels til vektorgrafik i Illustrator

Hvad er pixel og vektorgrafik?

Hvis du vil konvertere pixels til vektorgrafik i Illustrator, er du heldig! Adobe Illustrator har de værktøjer, du skal bruge for at gå fra pixlate til perfektion. I denne blog taler vi om, hvorfor du måske ønsker at konvertere pixels til vektorer, og hvordan du kan bruge Adobe Illustrator til at få det gjort nemt og hurtigt. Lad os dykke direkte ned i det!

1. Definition af en pixel

Inden vi kigger på pixels til vektorgrafik skal vi lige have nogle definitioner på plads. Når du zoomer ind på et billede, kan du se de enkelte byggeklodser, som billedet består af. Disse byggesten kaldes pixels, en forkortelse for billedelementer (sammentrækning af engelsk picture og element).

Hvis et foto er pixeleret, betyder det, at de enkelte pixels i billedet er synlige. Dette sker, når et billede forstørres ud over sin oprindelige størrelse, eller når et lille billede vises i en større størrelse. De enkelte pixels bliver synlige, fordi der er færre af dem, og fordi de skal spredes ud over et større område.

En pixel er et enkelt farvepunkt i et billede eller på en skærm, og den består af tre komponenter: rød (repræsenteret ved tallet 255), grøn (repræsenteret ved tallet 255) og blå (også repræsenteret ved tallet 255). Hver kombination af disse tal repræsenterer en anden farve, og afhængigt af hvor mange pixels et billede har, kan det have tusindvis eller endda millioner af farver.

Når du zoomer tæt nok ind på et billede til at kunne se pixels, betyder det, at billedet er “pixeleret”. Dette sker, når der ikke er nok pixels til at repræsentere alle detaljerne i et billede – computeren ender med at skabe takkede kanter og hakkende linjer, hvor der burde være glatte linjer.

2. Definition af vektorgrafik

Vektorgrafik er en form for billede, der består af matematiske ligninger i stedet for pixels. I stedet for at være sammensat af prikker som rasterbilleder består vektorgrafik af punkter, linjer og kurver, der alle er baseret på ligninger. Disse ligninger fortæller softwaren, hvordan den skal beregne linjerne, kurverne og formerne fra et punkt til et andet.

Fordelen ved vektorgrafik er, at den er uafhængig af opløsning. Det betyder, at du kan skalere dem så meget op eller ned, som du vil, uden at det går ud over kvaliteten. Så lad os se mere på pixels til vektorgrafik.

3. Hvorfor du måske har brug for at konvertere pixels til vektorgrafik?

I den digitale tidsalder bliver vektorbilleder stadig mere populære. Grunden til dette er enkel: Digitale billeder er baseret på pixels og dermed begrænsede i størrelse, mens vektorgrafik ikke er det. Så hvorfor bruge vektorbilleder i stedet for digitale billeder?

Vektorgrafik har følgende fordele:

 • Skalerbarhed: Du kan ændre størrelsen på din grafik uden tab af kvalitet.
 • Fleksibilitet: Du kan ændre farver og tilføje effekter til din grafik med få klik.
 • Alsidighed: Du kan bruge det til alle mulige formål, fra webdesign til trykning.
 • Lille filstørrelse: Vektorfiler har tendens til at være mindre end rasteriserede filformater som JPG eller PNG.
pixels til Illustrator vektorgrafik

4. Hvilke værktøjer kan hjælpe dig med at konvertere pixels til vektorgrafik?

Adobe Illustrator. En af de mest spændende ting ved Adobe Illustrator er, at det kan forvandle pixels til vektorgrafik ved hjælp af Image Trace.

Hvis du vil konvertere pixels til vektorer i Adobe Illustrator, skal du blot klikke på “Fil > Åbn” og navigere til din billedfil. Marker dit foto og klik derefter på ikonet Image Trace (billedvektor) i kontrolpanelet, eller gå til Window > Image Trace (Vindue > Billedvektor). Du vil se et eksempel på, hvordan din konverterede vektor vil se ud i panelet Image Trace, mens du justerer indstillinger som tærskelværdi og farvetilstand. Klik på OK, når du er færdig! Så nemt er det.

Du kan anvende denne teknik til forskellige typer illustrationer for at opnå forskellige og unikke effekter.

5. Hvorfor skal du lære Illustrator at kende?

Illustrator er det bedste værktøj til at skabe vektorbaseret grafik. Det betyder, at du kan lave grafik, der er specielt dimensioneret til et websted eller et printprojekt, og derefter bruge den samme grafik i andre projekter af enhver størrelse, uanset om det er et visitkort eller en enorm plakat. Denne form for fleksibilitet er super nyttig, når du evt. arbejder med en lang række kunder og skal arbejde hurtigt og effektivt – eller hvis du arbejder i en virksomhed og gerne vil spare omkostningerne til en ekstern grafiker. 

Illustrator Kursus

Undervisningen på akademiets Illustrator kursus er en kombination af teori og praktiske øvelser, med en stor vægt på sidstnævnte. Du får en masse praktisk træning, hvilket vil give dig selvtillid til at bruge det, du har lært.

 

 • Du bliver afdelingens superhelt, fordi du kan redigere grafikken
 • Lær hvordan du opretter farverne i Illustrator
 • Forstå brugen af formater
 • Lær om relaterede Adobe værktøjer
 • Eksportindstillinger til tryk
 • Overblik over Illustrator vigtigste genveje, funktioner og værktøjer
 • Kursus i Illustrator med cases og eksempler
 • Sammenhæng med InDesign
 • Du skal ikke længere have fat i en ekstern grafiker
 • Du kan tilrette dine illustrationer, uden at skulle have hjælp udefra

Kursus Lokationer

Compass tilbyder 2 kursus lokationer:

Kontakt os

Compass København
Købmagergade 67
1150 København

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk

adobe illustrator kursus