Uendelige mønstre i Adobe Illustrator

Oprettelse og redigering

af et mønster i Illustrator

Der er mange anvendelsesmuligheder for uendelige mønstre i Illustrator, f.eks. som baggrunde og grundteksturer. Det kan blandt andet bruges på lejlighedskort, powerpoint præsentationer, omslagsmapper eller som baggrund til din hjemmeside.

1. Hvorfor er uendelige mønstre uendeligt gode?

Måske kan du bruge det til at sammensætte en god præsentation, til grafisk design eller bare for sjov. Det er denne slags uendelige mønstre (også kaldet seamless, rapport eller all-over-print) man f.eks. bruger til textiler, som jo kommer på endeløse ruller. Fordelen med et endeløst mønster er at man aldrig har ender der mødes forkert – som f.eks en halv blomst som bare brat slutter midt i det hele.

Det er let at lave et mønster i Adobe Illustrator, men det kan godt kræve lidt øvelse at blive rigtig god til de store komplekse mønstre. Jeg forklarer dig den grundlæggende proces, og så må du selv lege videre – min erfaring har vist mig at man tit ender ud med noget både flottere og mere spændende en man havde forestillet sig

2. Så nemt er det med uendelige mønstre!

Det er let at lave et uendeligt mønster i Adobe Illustrator, men det kan godt kræve lidt øvelse at blive rigtig god til de store komplekse uendelige mønstre.
Jeg forklarer dig den grundlæggende proces, og så må du selv lege videre – min erfaring har vist mig at man tit ender ud med noget både flottere og mere spændende en man havde forestillet sig

Du skal starte med den illustration du vil bruge til dit mønster. Det må meget gerne være mere end ét objekt.
Nu skal du markere det, du vil oprette mønsteret ud fra, og derefter vælge

Objekt > Mønster > Opret.

3. Uanede variationsmuligheder

Nu åbner dine elementer i et nyt vindue, hvor du også får en masse valgmuligheder i panelet Indstillinger for mønster.
Og det er her du skal prøve dig frem: Illustrator vil vise dig en masse forskellige måder at placere dit/dine objekter på i et mønster.

 

 

 

Dine objekter må gerne overlappe – og prøv også at tække dem langt fra hinanden. Hvis du synes der mangler noget i dit mønster, kan du tage en kopi af (et eller flere af dine) objekter, og skalere ned i størrelse, og se hvordan det ændrer hele mønsteret. – og så ellers bare prøv alle muligheder i rullemenuerne: Vil du lægge det som fliser efter hinanden, eller forskudt som mursten? Eller hvad med kolonner, hvor du selv bestemmer forholdet mellem dem?
Du kan også placere mønsteret i et hex – et sekskant mønster – det er tit meget flot. Du kan også justere på tallene i panelet, for at angive mellemrum.
Du kan også redigere selve objektet eller skifte farve på dine elementer mens du redigerer.

Nederst i panelet bestemmer du hvor meget du vil se af det færdige mønster, mens du arbejder med det, og hvor ugennemsigtig kopierne af din original skal være, mens du redigerer. Det giver et rigtig godt billede af det færdige resultat.

Når du er tilfreds gemmer du ved at klikke + på linjen i toppen af dokumentet, lige under kontrolpanelet. Så har du dit uendelige mønster.

Med uendelige mønstre skal du være opmærksom på at når du opretter et nyt mønster, gemmes det i panelet Farveprøver. Hvis du redigerer et mønster, opdateres definitionen af mønsteret i panelet Farveprøver. Og nu kan du ellers bare fylde dit flotte Illustrator evighedsmønster i hvad du vil!

Rigtig god fornøjelse.

 

pixels til Illustrator vektorgrafik

På dette billede er der brugt uendelige mønstre på gavepapir og gavebånd. Her kan du læse mere om hvordan du laver Photoshop mockups.

Hvis du er klar på at lave flotte mockups, med dine Illustrator mønstre, så kan du kan hente denne mockup gave gratis.

4. Hvorfor skal du lære Illustrator at kende?

Illustrator er det bedste værktøj til at skabe vektorbaseret grafik. Det betyder, at du kan lave grafik, der vil beholde kvaliteten, og stå lige skarpt lige meget om det er meget småt på et visitkort, eller på en kæmpestor banner. Denne form for fleksibilitet er super nyttig, når du evt. arbejder med en lang række kunder og skal arbejde hurtigt og effektivt – eller hvis du arbejder i en virksomhed og gerne vil spare omkostningerne til en ekstern grafiker.

Adobe Illustrator kursus

Deltag i akademiets 2 dages Illustrator kursus og lær alt det vigtige om Adobe Illustrator.

Undervisningen på dette kursus er en kombination af teori og praktiske øvelser, med en stor vægt på sidstnævnte. Du får en masse praktisk træning, hvilket vil give dig selvtillid til at bruge det, du har lært.

 

  • Du bliver afdelingens superhelt, fordi du kan redigere grafikken
  • Lær hvordan du opretter farverne i Illustrator
  • Forstå brugen af formater
  • Lær om relaterede Adobe værktøjer
  • Eksportindstillinger til tryk
  • Overblik over Illustrator vigtigste genveje, funktioner og værktøjer
  • Kursus i Illustrator med cases og eksempler
  • Sammenhæng med InDesign
  • Du skal ikke længere have fat i en ekstern grafiker
  • Du kan tilrette dine illustrationer, uden at skulle have hjælp udefra

Kursus Lokationer

Compass tilbyder 2 kursus lokationer:

Kontakt os

Compass København
Købmagergade 67
1150 København

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk

adobe illustrator kursus